Zoek

“Spring”

“Spring”

Midden 2019 werden plannen gesmeed om met een aantal print- en sign bedrijven Fespa Belgium op te richten. Een vakorganisatie door mensen uit de sector, voor mensen uit de sector. Er werd gezocht naar een juiste missie en een plaats tussen de reeds bestaande vakorganisaties zoals Febelgra en het Vigc.

Deze plannen werden concreter en een 14 tal bedrijven zetten geheel belangeloos hun schouders onder dit project, gesteund door een aantal vroege believers/sponsors. Waarvoor dank!  

Nog voor de officiële lancering van onze organisatie op 13 februari telde Fespa al een 35 tal leden. Een speeddate met 65 deelnemers en een ruime aanwezigheid voor een rondleiding in het Afrikamuseum zetten de toon van wat een beloftevol jaar 2020 zou gaan worden.

Een delegatie leden en sponsors kon nog net een bezoek aan de vakbeurs Euroshop in Düsseldorf meepikken alvorens de deuren in gans de wereld op slot gingen. Van een lockdown naar een knockdown in enkele weken tijd.

Een bevraging binnen onze sector leerde dat de meeste van onze bedrijven 50% en meer van hun omzet verloren in de maanden maart of april.

De veerkracht (spring) en de passie die ik toen bij de meeste van onze print – en signbedrijven gezien heb, doet me geloven dat we sterker dan tevoren uit deze crisis gaan komen. In enkele weken tijd schakelde de sector zich om naar de productie van social-distancingschermen, anderhalve-metervloerstickers, bedrukte mondmaskers, ontsmettingszuilen en tal van andere coronaproducten.

We zijn een sector die gewoon is om snel te schakelen, van een idee naar een product en levering in enkele dagen tijd. De vraag naar coronaproducten was enorm groot en op momenten was het zoeken naar materialen om alle orders te kunnen uitleveren. Ook het belang van een goed draaiende webshop werd meer dan eens bewezen tijdens deze pandemie. 

Onze fysische Fespa-activiteiten werden online events en op regelmatige basis werden ideeën of tips met elkaar gedeeld. Een Whatsapp-groep met alle leden zorgden voor een handige hulplijn in geval van tekorten of technische problemen. 

In de zomer van 2020 lanceerden we een aantal “Fespa On Tour” events in Limburg, West-Vlaanderen en Antwerpen. Kleinschalige avondactiviteiten met het doel de lokale print – en signbedrijven beter te leren kennen. Een succes gezien we hierdoor een 10 tal nieuwe leden aan boord mochten verwelkomen!

Het congres en de internationale Fespa-beurs werden noodgedwongen verplaatst naar het najaar van 2021. De online seminars van sommige sponsors werden bijgewoond door tal van onze leden. Er werd harder dan tevoren ingezet op online communicatie en we trokken extra mensen aan om wekelijks een verzorgde mailing te versturen naar meer dan 600 adressen uit de sector.

Elke crisis brengt winnaars en verliezers. Het belang van een goed gebalanceerde klantenportefeuille en de mogelijkheid om nieuw producten te lanceren zullen beslissend zijn voor de toekomst van onze tak.

Ik ben ervan overtuigd dat de economie zal aantrekken in de lente (spring) van 2021. Door het stoppen van de steunmaatregelen en technische werkloosheid gaan een aantal bedrijven het echter niet halen. Bedrijven zullen worden overgenomen en er staan tal van fusies voor de boeg. Naamsveranderingen, aanpassingen van huisstijl en innovatieve marketingcampagnes. Werk voor ons print en signbedrijven!

Ondertussen is het Fespa-programma voor 2021 gemaakt. We willen jullie graag informeren over onze plannen en nodigen je daarom graag uit op onze digitale nieuwjaarsreceptie, deze gaat door op donderdag 14 januari 2021 om 19 uur.

We wensen U en uw familie een rustgevende kerstperiode toe en de energie om er in 2021 vol voor te gaan! Spring! Jean Van Houtryve – Voorzitter Fespa Belgium (namens het voltallige bestuur)

Ontvang onze nieuwsbrief

Laat je naam en e-mail hier achter en ontvang onze nieuwsbrief in je mailbox. Je kan op elk moment terug uitschrijven

S'abonner à notre newsletter

Laissez votre nom et votre e-mail ici et recevez notre newsletter dans votre boîte aux lettres.
Vous pouvez vous désinscrire à tout moment.

Ontvang onze nieuwsbrief

Laat je naam en e-mail hier achter en ontvang onze nieuwsbrief in je mailbox.
Je kan op elk moment terug uitschrijven.