Zoek

Aanpassing aan voertuigen; ken jij de regels?

Aanpassing aan voertuigen; ken jij de regels?

Als leverancier van duizenden verschillende carwrap materialen krijgen wij bij Spandex regelmatig de vraag over wat nu de wettelijke regels zijn rondom het veranderen van het uiterlijk van een auto. Daarom zijn wij in gesprek gegaan met Car-Pass om uit te vinden hoe het precies zit:

Car-pass is een private vereniging zonder winstoogmerk, erkend  bij KB om de centrale bank van kilometerstanden te beheren en daarmee fraude tegen te gaan. Elke reparatie of controle aan een voertuig die wordt uitgevoerd door een vakman moet worden geregistreerd.
Zo kan je bij een aankoop van een tweedehands auto altijd terug vinden wat er met het voertuig is gebeurd. Om de misstanden met tweedehands auto nog verder tegen te gaan zijn er dit jaar een aantal regels aangescherpt.

Wat verandert er vanaf dit jaar?

Het Car-pass document bevat meer informatie, zoals een Euro-norm, CO2-emissies, melding keuring na ongeval en niet-uitgevoerde terugroepacties (vanaf 1-1-2020). Fabrikanten moeten tellerstanden van geïmporteerde auto’s beschikbaar maken en ondernemingen moeten direct de gegevens naar Car-pass versturen als het voertuig nog in de werkplaats staat. Deze transparantie moet helpen bij het bestrijden van fraude bij de import van auto’s.

Moet je ook een carwrap melden?

Ja, zeker! Op het moment  dat een voertuig bij een wrap verandert van aanblik en de oorspronkelijke kleur niet tot nauwelijks meer zichtbaar is, dan moet dit gemeld worden. Niet alleen omdat het voertuig een ander uiterlijk heeft gekregen, maar ook omdat het aanbrengen van carwrapfolie zo specialistisch werk is dat het voertuig meerdere malen open gemaakt moet worden en het dus onder het kopje reparatie valt.

De uitzondering op de regel is het beletteren van voertuigen, omdat hier niet om een volledige verandering gaat en de basiskleur zichtbaar blijft.

Ontvang onze nieuwsbrief

Laat je naam en e-mail hier achter en ontvang onze nieuwsbrief in je mailbox. Je kan op elk moment terug uitschrijven

S'abonner à notre newsletter

Laissez votre nom et votre e-mail ici et recevez notre newsletter dans votre boîte aux lettres.
Vous pouvez vous désinscrire à tout moment.

Ontvang onze nieuwsbrief

Laat je naam en e-mail hier achter en ontvang onze nieuwsbrief in je mailbox.
Je kan op elk moment terug uitschrijven.